Loading...
Aineisto-ohjeet2021-12-23T10:44:52+00:00

Kuvien käsittelyyn profiilit

Jotta painotalolle lähetettävät pdf-tiedostot vastaisivat odotuksia, huomioittehan väripainotöissä eri paperilaatujen ICC-profiilit.
Profiili otetaan käyttöön jo värikuvien käsittelyssä Photoshopissa. Mustavalkoisten kuvien käsittelyssä käytetään päällystetylle paperille Dot Gain 10-15 %-profiilia ja päällystämättömälle 20-25 % -profiilia.

Päällystetyt gloss ja silk paperit (CMYK, Coated)

CoatedFogra 39 (12647-2-2004) (F39, TAC 330%)

Päällystetyt matt paperit (CMYK, Coated)

ISOcoated_v2_300_eci (F39, TAC 300%)

Päällystämättömät paperit (CMYK, Uncoated)

ISOuncoated_280_F29L (F29, TAC 280%)

Lisäksi useilla papereilla on oma erityinen ICC -profiili parhaan painatustuloksen saavuttamiseksi. Esimerkiksi Arctic papereiden (Munken, Arctic, Amber) ICC-profiilit löytyvät täältä: https://www.arcticpaper.com/services/icc-profiles/

Huomioi aineistoa tehdessä seuraavat asiat (painovalmis PDF):
 1. Adoben ohjelmistoissa voidaan käyttää ”File -> Adobe PDF Presets -> PDF/X-4:2008” -formaattia.
 2. Sävykuvien resoluution suositus on 300 ppi (pixels/inch). Kuvat ovat tällöin 1:1 koossa, väriavaruus CMYK. Skannattujen viivakuvien resoluution suositus on 1200 ppi.
 3. Painoaineistoon tulee lisätä 3 mm leikkuuvarat, jotta lopputuotteeseen ei jää valkoisia reunuksia (lisätään PDF-asetusvalikossa kohdassa ”Marks and Bleeds”). Tärkeää on, että kuvat tai väripinnat yltävät varsinaisen taittopinta-alan yli leikkuuvarojen verran mahdollisimman siistin leikkuujäljen takaamiseksi.
 4. Vältä elementtien sijoittamista 3 mm lähemmäksi sivun reunaa.
 5. Tiedostot tulisi varustaa puhtaan formaatin (lopullinen formaatti) leikkausmerkinnöillä (cropmarks). Leikkausmerkinnät täytyy asettaa leikkausvaran ulkopuolelle (5 mm puhtaasta formaatista).
 6. Aineiston tulee olla keskellä sivua ja kaikkien sivujen tulee olla samankokoisia ja samansuuntaisia sekä oikeassa järjestyksessä.
 7. Kaikkien värillisten kuvien ja elementtien tulee olla CMYK -formaatissa (ei RGB tai Lab), paitsi jos työ on tarkoitus painaa SPOT-väreillä. Voit tarkistaa värit PDF-tiedostosta Adobe Acrobatin Output Preview -työkalulla.
 8. Varmista, että musta teksti on PDF-tiedostossa CMYK-väreissä, K = 100 % ja CMY = 0 %. Älä käytä nelivärimustaa.
 9. Kaikki käytetyt kirjasintyypit tulee lisätä painotaloon lähetettyihin tiedostoihin (Embedded).
 10. Aineisto tulee tehdä sivuttain, ei aukeamittain.
 11. Tarkista elementtien osalta, että overprint- eli päällepainatusasetukset ovat oikein. Jos aineistossa on tumma pohjaväri, tarkista että sen päällä olevien vaaleampien elementtien (teksti/logo) overprint- asetukset ovat pois päältä. Esim. musta pohjaväri, valkoinen teksti -> Overprint pois. Silloin musta väri ei tulostu valkoisen värin päälle, eikä valkoinen teksti häviä tulostettaessa.
 12. Pienin suositeltu linjan paksuus on 0,25 pt. Ohuita linjoja ei tule käyttää monivärisinä, rasteroituina tai negatiivisina.

Aineiston lähettäminen

Pienemmät tiedostot, max 10Mt

Painotiedostot voi lähettää sähköpostitse asiakaspalveluumme osoitteeseen prepress@libris.fi

Suuret tiedostot, yli 10Mt

Yli 10 Mt tiedostot voi toimittaa latauslinkillä sähköpostiin esimerkiksi WeTransferin (www.wetransfer.com), Dropboxin tai vastaavien tiedostonsiirtopalveluiden kautta.